Skip to main content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Accés obert a la producció científica

Accés obert

L'Accés Obert (Open Access) promou l’accés lliure, gratuït, permanent i sense restriccions a la producció científica a través de la xarxa, amb l'objectiu d'afavorir-ne l'accessibilitat, la visibilitat i l'impacte. Hi ha diferents vies: 

 Publicar a revistes d'accés obert (via daurada) 

 Publicar al Repositori el que s'ha publicat a una revista (via verda) 

 Publica a revistes híbrides 

 

- Publicar a revistes d'accés obert (via daurada) no estableixen cap barrera per accedir als continguts, i a més utilitza els drets d'autor per permetre'n la reutilització, normalment mitjançant una llicència, sempre que es respecti la integritat dels treballs publicats i se'n reconegui l'autoria. Publicar un article en una revista en accés obert no eximeix el dipòsit d'aquests al Repositori Obert UdL, segons estableix les agències que financien la recerca.

- Publicar al Repositori el que s'ha publicat a una revista (via verda), la majoria d'editorials permeten dipositar o bé una reproducció de l'article publicat o bé una de les edicions preliminars (preprint o postprint).

- Publicar a revistes híbrides, algunes revistes d'accés per pagament o subscripció ofereixen la possibilitat de publicar en accés obert els articles que ho sol·licitin realitzant un pagament. Dins la mateixa publicació hi trobareu articles en accés obert i altres consultables per subscripció o pagament. 

 

Polítiques editorials

En enviar l'article a la revista és important conèixer què permet l'editorial en relació amb l'accés obert. Es pot consultar el propi web de la revista (sota el conceptes "Rights&Permission", "Copyright" o "polítiques d'autoarxiu".

També es pot fer una consulta als recursos següents:

Avantatges de publicar en accés obert

  • Augmenta la difusió dels resultats de la recerca i en potencia la visibilitat
  • Afavoreix l'impacte de les publicacions: més citacions dels autors i les publicacions 
  • Incrementa la visibilitat de les institucions 
  • Garanteix la recopilació i preservació dels resultats de la recerca 
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons