Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Dades de recerca: suport en la gestió i difusió

Dades obertes

En els darrers anys, les dades recollides, generades o utilitzades en la recerca estan rebent l'atenció de la comunitat científica i dels òrgans gestors de la recerca. La difusió d'aquestes dades és un dels elements de la ciència oberta. La gestió de dades de recerca (RDM) implica l'organització, descripció, emmagatzematge, preservació i compartició de dades recopilades i utilitzades en un projecte de recerca.

Moltes entitats de finançament (Horizon 2020 de la Comissió Europea, el Plan Estatal 2017-2020, convocatòries d’Excel·lència María de Maeztu i Severo Ochoa, etc.) requereixen o promocionen elaborar plans de gestió de dades i dipositar les dades en obert seguint els principis FAIR (Findable, Accessible, Interoperable i Reusable).

Dipositar les dades de recerca en obert permet garantir l'accés de forma lliure a les dades, així com preservar-les, identificar-les, reproduir-les i difondre-les de manera fàcil, útil i vàlida per tal de fer-les visibles i potenciar-ne l'impacte.

En aquesta pàgina trobareu eines i informació per gestionar les dades i poder complir amb els requeriments d'organismes finançadors. 

 

Cicle de vida de les dades de recerca

Bongaerts, Nicolaas, & Della Chiesa, Stefano. (2022). Research Data Management Lifecycle (1.0). Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.6482340

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons