Skip to Main Content

Nomenclatures en els documents científic-tècnics

El nom científic dels animals

Els taxons més utilitzats per a classificar els animals i les terminacions obligatòries dels seus noms són: Divisió, Classe, Subclasse, Ordre, Subordre, Superfamília (-oidea), Família (-idae), Subfamília (-inae), Tribu (-ini), Subtribu (-ina), Gènere, Subgènere, Espècie i Subespècie.

Les regles i recomanacions més importants són:

  • El nom científic dels taxons de rang superior a Gènere s'escriu en el mateix estil de lletra que el text que l'envolta. Per exemple, en el present text la forma correcta és Arachnida (classe a la que pertanyen les aranyes), Tortricoidea (superfamília dins dels lepidòpters) o Cervidae (família a la que pertanyen els cérvols), però no, Lagomorpha (ordre al que pertanyen els conills i les llebres).
  • El nom científic del gènere i dels taxons de rang inferior a gènere s'escriu en un estil de lletra diferent al text que l'envolta. En el cas del nom de l'espècie i de la subespècie, totes les lletres de l'epítet s'escriuen en minúscula. Per exemple, en el present text la forma correcta és Cervus (gènere al que pertanyen els cérvols), Equus caballus (espècie a la que pertany el cavall) o Canis lupus familiaris  (subespècie a la que pertany el gos), però no Vulpes vulpes (espècie a la que pertany la guineu) o Capra Pyrenaica Hispanica (subespècie a la que pertany la cabra hispànica).

En canvi, en el present text la forma correcta és Leptinotarsa decemlineata (espècie de nom comú escarabat de la patata).

  • El nom científic del subgènere al que pertany l'espècie s'escriu entre parèntesis entre els dos termes del nom de l'espècie però no forma part del nom de l'espècie. Per exemple: Anopheles (Myzomyia) gambiae (un dels mosquits transmissors de la malària).
  • Els noms de les subespècies són trinominals i es formen afegint al nom de l'espècie un tercer terme específic de subespècie. Per exemple: Canis lupus familiaris (subespècie a la que pertany el gos).
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons