Skip to Main Content

El Sistema Internacional d’Unitats

El Sistema Internacional d'Unitats

El Sistema Internacional d’Unitats, conegut amb l’abreviatura internacional SI, del francès, és el sistema per a expressar les unitats de les magnituds amb més acceptació a nivell global. És el sistema d’unitats oficial a Catalunya, Espanya i a Europa i molt pocs països del món no l’han adoptat com a sistema d’unitats oficial únic. A més, el SI és el sistema d’unitats propi del món científic i tecnològic i cal utilitzar-lo correctament a l’hora de redactar documents tecnicocientífics.

El SI està regulat per l’Oficina Internacional de Pesos i Mesures, coneguda per la sigla francesa BIPM. La BIPM està formada per 59 estats membres i 42 estats associats (a 20 de maig de 2019) i, des del 1875, coordina l’actualització del SI, donat que el SI és un sistema viu. Tant és així que l’any 2018 es van modificar les definicions mundials del quilogram, l’ampere, el kelvin i el mol, que van esdevenir oficials el 20 de maig de 2020.

 

El SI està definit en la Publicació del Sistema Internacional d'Unitats, que publica la BIPM i que actualitza de forma periòdica per tal d’incloure les modificacions que aproven els estats membres durant la Conferència General de Pesos i Mesures (CGPM), que es reuneix periòdicament.

undefined

Guia pràctica d’utilització del SI

L’objectiu d’aquesta guia és que sigui una eina per a aclarir aspectes pràctics que puguin sorgir quan es redacta un document tècnic per tal d’utilitzar correctament el SI.

Al llarg de la guia es farà referència a les seccions de la Publicació del Sistema Internacional d'Unitats per a què es pugui ampliar la informació. La referència es farà indicant SI- i la secció. P. ex.: SI-2.1. La versió de la Publicació del SI referida és la versió 9 de 2019 publicada al web de la BIPM.

Noves definicions

Sabies que el 20 de maig de 2020 van entrar en vigor les noves definicions del quilogram, l’ampere, el kelvin i el mol?

En aquest vídeo s’hi expliquen els motius del canvi:

Contacte

Resultado de imagen de location icon Biblioteca de l'ETSEAResultado de imagen de telephone icon +34 973 70 28 03Resultado de imagen de e-mail icon bid.etsea@udl.cat

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons