Skip to Main Content

El Sistema Internacional d’Unitats

Unitats bàsiques del SI (SI-2.3.1)

El SI consta de 7 magnituds i unitats bàsiques. Aquestes magnituds, així com les unitats amb què s'expressen, tenen un nom i un símbol que les representen.

Magnituds i unitats bàsiques del SI
Magnitud bàsica Unitat bàsica
Nom

Símbol típic

(recomanat)

Nom Símbol
(obligatori)
temps t segon s
longitud l, x, r, etc. metre m
massa m kilogram o quilogram1 kg
corrent elèctric I, i ampere, amper2 A
temperatura termodinàmica T kelvin K
quantitat de substància n mol mol
intensitat lumínica IV candela cd

1Contràriament al que molta gent pensa, la unitat bàsica de la magnitud massa no és el gram, de símbol g, sinó el quilogram o kilogram (en català es pot escriure de les dues maneres). Per qüestions històriques, el kilogram és l’única unitat del SI el símbol i el nom de la qual inclouen un prefix i té un tractament especial.

2 La variant ortogràfica amper, adaptació catalana de la forma internacional ampere, és aconsellable d'utilitzar-la només en textos que no siguin tècnics (Termcat).

 

 

Els símbols de les magnituds generalment són una sola lletra de l’alfabet llatí o grec en cursiva i només són recomanacions. En canvi, els símbols de les unitats s’escriuen en lletra rodona (vertical, no cursiva) i són obligatoris.

 

A la secció SI-2.3.1 hi trobareu les definicions oficials actuals de les set unitats, aprovades el passat 16 de novembre de 2018 a la 26a General Conference on Weights and Measures (CGPM).

Sabies que...

Pel que fa a la magnitud bàsica temperatura termodinàmica, T, anteriorment a 1967, el nom de la unitat era grau Kelvin i el seu símbol ºK. El 1967, durant la 13a CGPM (General Conference on Weights and Measures), es va decidir canviar el nom de la magnitud pel de kelvin i el seu símbol pel de K, que són els obligatoris actualment.

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons